Verwarmen met hout

Hout

De gloeiende assen, de dansende vlammen, de dieporanje kleur… Een houtvuur werkt in ons een 'oergevoel' van vertrouwelijkheid los. Eeuwenlang was een haard de enige verwarmingsbron en letterlijk het brandpunt van de huiselijkheid. De tijden zijn veranderd. Technologie heeft ons leven zoveel comfortabeler gemaakt, maar toch gaat er in de woonkamer nog altijd niets boven de intieme warmte van een houtkachel of -haard. 100% sfeer!

In onze showroom staan er verschillende brandende toestellen opgesteld. U kunt er uw haard of kachel kiezen rekening houdend met uw woonstijl en budget.

strook.jpg

Gezelligheid kent geen tijd, wel de warmte van een houtvuur

Een levensgenieter
vista800i_s01-resize.jpg

Welk hout kiezen?

De verschillende houtsoorten hebben een verschillend warmtegevend vermogen en zij verbranden niet allemaal op dezelfde manier. Geef in het algemeen de voorkeur aan hard hout zoals eik, beuk, es, haagbeuk, fruitbomenhout: zij geven mooie vlammen en veel houtskool die lang blijven gloeien.

  • Aanbevolen brandhout is beuk: het heeft een hoog warmtegevend vermogen, droogt snel en komt courant voor. Moet onmiddellijk na het zagen en klieven op een beschutte plaats worden opgeslagen, anders rot het snel en verliest het zijn warmtegevend vermogen.
  • Eik is uitstekend brandhout, maar het moet (in tegenstelling tot andere houtsoorten) twee jaar op een onafgedekte plaats worden bewaard zodat de regen de tannines kan verwijderen. Vervolgens moet het nog één of twee jaar op een beschutte plaats bewaard worden voor het in de haard mag.
  • Haagbeuk, es en fruitbomenhout is uitstekend brandhout, maar zeldzaam.
  • Andere zachte loofbomen: linde, wilg, kastanjeboom en populier branden slecht en geven weinig warmte.
  • Berk is een loofboom met zacht hout, heeft een zeer hoog warmtegevend vermogen, maar verbrandt snel. Wordt gebruikt om het vuur aan te maken (of opnieuw aan te wakkeren).
  • Naaldbomen geven veel warmte, maar verbranden snel en knetteren vonken. De harsen die ze bevatten, vervuilen de schoorsteen. Zeker te mijden!
  • Onbruikbaar hout: geschilderd en geïmpregneerd hout en afvalhout. Al dit hout veroorzaakt een snelle vervuiling van toestellen en schoorstenen en kan giftige uitwasemingen veroorzaken.

Onze nieuwsbrief in uw mailbox?

Inschrijven voor onze nieuwsbrief? Simpel! Vul uw naam en e-mailadres in.

Contacteer ons

Kachels Albrecht bvba

Esenweg 119, 8600 Diksmuide

Tel: 051 50 41 63

info@kachelsalbrecht.be
www.kachelsalbrecht.be

Openingsuren: 
ma, di, do, vrij: 9.00 - 12.00 & 13.30 - 17.45
zaterdag 9.00 - 12.00 & 13.30 - 16.30
gesloten op woensdag, zon- en feestdagen

BTW: BE 0477 199 913

kachels albrecht logo

Passie voor warmte